Blossoms farm

 
 

"To create a small scale, diversified, self sustaining biodynamic farm entity that produces low carbon footprint nutrient dense food for the local community using restorative farming practices with an emphasis on perennial crops while providing farm-based learning experiences for children and adults, partially supported by implementing a small Community Supported Agriculture (CSA) system." – blossomsfarm.com.

Vi har hjälpt till på en biodynamisk gård som ligger i Bonny Doon, ett bergsområde med många Redwoodträd strax utanför Santa Cruz. Vi körde längs Highway 1 för att komma dit och vägen kantades av nationalparker och stränder. Wilder beach, Panther beach, Bonny Doon beach… Gården heter Blossoms farm och drivs av Carin och Delmar.

Carin växte upp i Schweitz, flyttade sedan till New York för att slutligen landa i Bonny Doon. Det var inte klart från starten vilken inriktning hon skulle ha på gården och det tog ett tag innan hon hittade rätt. – Först ville jag odla allt! Men det gick inte. Det är väldigt viktigt att ha en tydlig nisch, säger Carin.

Under sin uppväxt i Schweitz odlade och tillverkade Carins familj naturläkemedel. Mycket av sin kunskap har hon fått från sin mormor och det är därför Blossoms farm nu är fylld av läkeörter som till exempel arnika, valeriana och geranium. Av örterna tillverkar hon bland annat tinkturer, ”bitters”, läkemedel och salvor. Förädlingen av örterna står hon själv för. Inne i stan finns ett kök där hon hyr in sig. Förutom örter har Blossoms farm några ankor, kor, hundar och den största grisen jag någonsin sett som gör ett glädjeskutt när vi ger henne mat!

Jag frågar Carin hur hon säljer sina produkter. Hon berättar att hon använder sig av något som heter CSH, Community Supported Herbs, en utveckling av konceptet CSA, Community Supported Agriculture.  

Blossoms farm håller på att flytta eftersom de fått tillgång till permanent och bättre mark i ett område med andra småjordbruk. Marken som Blossoms farm har nu är bara lånad och hyrs från månad till månad vilket gör tillvaron ohållbar. Carin säger: ”Där vi är nu finns mest vingårdar och hästgårdar. I ett område med andra småskaliga jordbruk och producenter kan vi få ut mer av varandra genom samarbeten och synergier. Det gäller att hålla ihop och skapa en bra community kring gården för att bli framgångsrik”.

Carin berättar att de ännu inte kan leva av gårdens inkomster och att både hon och Delmar har andra jobb vid sidan av. Delmar jobbar extra som operasångare och plantskolearbetare medan Carin har en karriär inom marknadsföring och webbdesign. – Det är en speciell känsla att sätta sig vid skrivbordet och marknadsföra lyxläppstift från Lancome samtidigt som jag tittar på grisen som bökar där ute, säger hon och skrattar. Carin hjälper även andra gårdar med hemsida och PR, ofta för en liten peng eller gratis.

Hennes långsiktiga plan är att ha gården som enda inkomstkälla. – Min dröm är att utveckla gårdsverksamheten med kurser och kulturevent, säger hon.

Vi hjälper till med att gräva upp örter och buskar. Snart ska de få ny jord att stå i. Som tack får vi mat, en pratstund och en flaska med koriander ”bitter” som är bra för magen och matsmältningen. God och stark! Gå in på Blossoms hemsida om du vill veta mer om företaget och läs här hur hon förklarar vad biodynamisk odling är.

0 kommentarer