Into the field #2

 

När vi inte är på skolans farm är vi i Chadwick Garden, en trädgård som drivs av universitetet. Där finns fruktträd, rosor, grönsaker, två växthus och ett uteklassrum. Trädgården anlades av en engelsman som hette Chadwick, därav namnet. Det var Chadwick som började med att driva internship på odlingarna.

Idag har jag pratat med Julia som studerar på UCSC och jobbar i Chadwick Garden. Julia kommer från Nevada City och flyttade till Santa Cruz för att läsa matematik och bli ingenjör. Det passade mig inte alls, berättar hon. Julia tog en paus från studierna för att gå en odlingskurs och upptäckte att odling var något som intresserade henne. Tillbaka på universitetet bytte hon matematiken mot plantfysiologi. En sommar hamnade hon av en slump hos en kvinna som tog hand om blommorna på skolans farm. Julia frågade om hon fick vara hennes lärling, vilket hon fick. Där jobbade hon med att skörda blommor och göra buketter. Efter ett tag fick hon också vara med och skriva odlingsinstruktioner och rapporter som såldes till allmänheten.

Erfarenheten av arbetet i blomsterfälten gjorde att Julia fick jobb på en plantskola i stan. Chefen på plantskolan var vän med Orion som sköter odlingarna på skolan. På så sätt fick Julia och Orion kontakt med varandra vilket ledde till en tjänst i Chadwick Garden där hon jobbar nu.

Jag frågar varför hon vill jobba med odling. – Det finns många anledningar till att jag vill odla. När jag är på odlingarna mår jag bra, det är meditativt och gör mig glad. Jag tycker också att det är viktigt med hållbarhet och för mig hänger odling och miljö ihop. Jag vill lära mig mer och sprida ordet! säger hon. Det är mycket att göra i college och det kostar mycket. – Ofta känner jag mig frustrerad och undrar vad jag gör här men när jag får arbeta i trägården under handledning av Orion så känner jag att det är värt alla pengar och den tid jag investerar.  

Vad är ditt långsiktiga mål? – Jag vill jobba med odling i skolor för jag ser stora problem med det statliga utbildningssystemet. Min mamma är lärare och därför har jag haft viss inblick i hur det fungerar i skolan. Jag skulle vilja vara odlingslärare i grundskolan i områden där barn inte har tillgång till trädgård och bra mat.

Kan du berätta om ett ögonblick eller en upplevelse du haft i trädgården som betytt mycket för dig? – Ja gärna, det kanske låter fånigt men det var mycket speciellt för mig. Jag stod själv på fältet och skördade blommor. Det var sommar och utsikten över bergen och havet var fantastisk. Blomsterraderna blev successivt kortare och det var bin överallt. När jag gick längst raden med min sax såg jag ett bi framför mig. Jag gick vidare och för varje bit jag förflyttade mig följde det efter. Det var helt tyst och jag hörde bara ljudet från saxen och surret från biet. Jag tittade på pollenpåsarna på biets ben och trots att jag förr varit rädd för bin kände jag mig bara lugn. Bin vet inget och bryr sig inte, de bara är. Så där gick jag och klippte blommor med ett och samma bi flygande tillsammans med mig under en och en halv timmes tid.

Har du något tips för att öka effektiviteten i det manuella arbetet? – Lyssna på instruktioner och börja sedan långsamt tills du vet hur du ska genomföra ett arbetsmoment. Då kommer du att märka hur du ska gå till väga. Lär du in rätt från början kan du jobba snabbare senare och arbetet blir på så sätt mer effektivt.

Vilket är ditt favoritverktyg? – Min Hori hori! Hori hori är en vass kniv som kan användas till det mesta, till exempel vid skörd, ogräsrensning eller för att gräva. Hori är japanska och betyder just "att gräva". Det är ett bra allt i allo verktyg. Mina händer är också mina favoritverktyg, tillägger Julia. Utan dem hade jag ju inte kunnat göra någonting.

 

 

 

0 kommentarer