Besök på Homeless garden project

 

Homelessness and joblessness go hand in hand. Lack of job skills, recent work history, social support network and low self esteem all make the transition out of homelessness more difficult. The integrated approach of the Homeless Garden Project's programs addresses all of these needs. - homelessgardenproject.org

Idag besöker jag Homeless Garden Project som ligger i anslutning till Natural Bridges State Park vid kustlinjen i Santa Cruz. Här i havet simmar både vithajar och delfiner och en bit bort finns universitetets marina forkningsanläggning med ett av de största blåvalsskeletten i världen!

En skylt berättar för mig att här finns det ”fresh, organic veggies and herbs” att köpa. Jag möter Dan, en  medarbetare, och han visar mig runt i odlingen. Det finns kål och sallat, olika betor och kryddor. Det är  fortfarande vinter här och tidigt på odlingssäsongen så än finns inte så mycket att skörda. Dan berättar att det nästan alltid finns mogna jordgubbar, fast inte detta år på grund av El Niño. Han visar mig att jordgubbsplantorna blommar och att bären fortfarande är gröna. 

Jag frågar honom hur projektet fungerar. Dan berättar att det finns för att stötta de som inte har ett jobb eller dagliga rutiner. Homeless garden project anställer femton personer i taget som arbetar i trädgården och får lön (minimumlön ca 9 dollar i timmen). Projektet har sedan starten 1998 haft sammanlagt 800 anställda. Det har varit  personer med psykisk ohälsa, missbruksproblematik eller andra som på något sätt hamnat utanför systemet. Han är noga med att påpeka att hemlösa också är invånare med rättigheter. – Egentligen skulle de kallas för ”utelevande invånare". Det är så lätt för staten att stänga ute dessa personer och kriminalisera deras livsstil. Vissa har valt att leva utanför systemet för att kunna vara fria. Många bor i sina bilar och spenderar tiden med att surfa, vara på stranden eller annat eftersom de blir sjuka av att vara i ”ekorrhjulet”. Alla passar inte in i systemet och systemet bryr sig bara om dom som betalar skatt och rättar sig efter de strukturer som finns, säger Dan.

Jag undrar över namnet. Vill de anställda identifiera sig som ”hemlösa”? Dan säger att det både finns för- och nackdelar. Det är inte helt okomplicerat med en så tydlig definition av de som arbetar på gården.

Homeless garden projekt finns till som ett steg på vägen, en utopi, en plats att må bra på.  Platsen erbjuder ett meningsfullt, betalt arbete, social samvaro (Dan kallar medarbetarna för "familjen") och ekologisk, hälsosam mat som de anställda äter tillsammans. Den rena luften och det fysiska arbetet gör oss friska, säger Dan. Det finns många rapporter om den positiva inverkan trädgårdsarbete har på oss människor, tillägger han. Att ha händerna i jorden gör oss friska! Det finns en bakterie som lever naturligt i jorden och som vid inandning frigör serotonin i våra hjärnor. Serotonin framställs i kroppen och kontrollerar vårt stämningsläge och hur vi reagerar på stress. Det kallas  ibland för "må-bra hormonet" och är även en ingrediens i antidepressiv medicin. Läs om Mycobacterium vaccae om du är intresserad eller gå in på denna artikeln från healing landscapes eller  http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6509781.stm.

Förr fick de anställda stanna en längre tid, upp till ett par år. Det fungerade bra, så bra att ingen ville komma vidare.

Projektets trädgård består i dagsläget av 3,5 acre (1,4 hektar) lånad odlingsmark. Planen är dock att flytta upp till "Pogonip", ett 248 hektar stort grönbälte uppe i bergen i Santa Cruz. Där har projektet blivit lovade permanent mark på 9 hektar.

Homeless garden project finansieras till viss del genom försäljning av det som odlas på gården och förädlade produkter som säljs i deras butik inne i stan. En stor del av finansieringen består dock av donationer från privatpersoner och organisationer. Ibland ordnas insamlingar. Då dukas långbord upp ute i odlingarna, stjärnkockar bjuds in och lagar lyxmat som kostar upp till 100 dollar (ca 800-900 sek) per person. Det är mycket uppskattat och drar in stora belopp till projektet.

Hur har ditt liv sett ut? frågar jag. Dan berättar att han började arbeta på tobaksodling när han var fjorton år och har sedan dess på ett eller annat sätt arbetat inom jordbruk. Han flyttade till Santa Cruz eftersom att det här går att odla året runt. Det är alltid vår eller sommar! Han säger: "Nu är jag pensionär men jobbar i projektet på helgerna. Ingen annan vill jobba helg men jag är en gammal gubbe som inte har något annat för mig och detta är som mitt lantställe. Här trivs jag”.

Kolla gärna in deras hemsida och läs om hemlöshet i Santa Cruz och varför projeketet startade.

Mycobacterium vaccae depression hemlöshet socialt arbete trädgård
0 kommentarer